Ero sivun ”Luokka:Vääräuskoisuus ja harhaoppisuus” versioiden välillä

Kosmikon wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jarnon (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Jarnon (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Category:Uskonto]]
[[Category:Uskonto]]


[[Kosmokrator]]in [[kirkko]] tekee eron vääräuskoisuuden ja harhaoppisuuden välillä. Vääräuskoinen ei tunnusta [[Kosmokrator]]in ainutkertaista jumaluutta, kun taas harhaoppinen tunnustaa Kosmokratorin ainutkertaisen jumaluuden, mutta vääristää [[Logoumena]]ssa kerrottua sanaa ja [[kirkko|Kirkon]] tulkintaa siitä.
[[Kirkko|Kosmokratorin kirkko]] tekee eron vääräuskoisuuden ja harhaoppisuuden välillä. Vääräuskoinen ei tunnusta [[Kosmokrator]]in ainutkertaista jumaluutta, kun taas harhaoppinen tunnustaa Kosmokratorin ainutkertaisen jumaluuden, mutta vääristää [[Logoumena]]ssa kerrottua sanaa ja Kirkon tulkintaa siitä.


Sekä vääräuskoisuus että harhaoppisuus ovat suuria syntejä, joista [[Kirkko]] rankaisee ankarasti.
Sekä vääräuskoisuus että harhaoppisuus ovat suuria syntejä, joista Kirkko rankaisee ankarasti.


Esimerkki vääräuskoisuudesta: henkilö väittää, että [[Kosmokrator]]in lisäksi on olemassa muita jumalia.
Esimerkki vääräuskoisuudesta: henkilö väittää, että Kosmokratorin lisäksi on olemassa muita jumalia.


Esimerkki harhaoppisuudesta: henkilö väittää, että orjuus on [[Kosmokrator]]in tahdon mukaista.
Esimerkki harhaoppisuudesta: henkilö väittää, että orjuus on Kosmokratorin tahdon mukaista.


[[Kirkko]] on ennalta nimennyt vääräuskoisiksi [[kuuni]]t ja [[Oreina]]n [[vuoribarbaarit]]. Sama kohtalo odottanee muita vanhan [[Bastion]]in ulkopuolisia kansoja niiden tullessa [[Kirkko|Kirkon]] tietoon.
Kirkko on ennalta nimennyt vääräuskoisiksi [[kuuni]]t ja [[Oreina]]n [[vuoribarbaarit]]. Sama kohtalo odottanee muita vanhan [[Bastion]]in ulkopuolisia kansoja niiden tullessa Kirkon tietoon.
Yksittäistapauksissa vääräuskoisuuden toteamiseen tarvitaan kahden papin yksimielisyys. Kokonaisen ryhmän nimeäminen vääräuskoiseksi, eli [[Kosmokrator]]in viholliseksi, tapahtuu
Yksittäistapauksissa vääräuskoisuuden toteamiseen tarvitaan kahden papin yksimielisyys. Kokonaisen ryhmän nimeäminen vääräuskoiseksi, eli Kosmokratorin viholliseksi, tapahtuu
[[patriarkos|patriarkan]] toimesta. Vääräuskoiselle pitää antaa mahdollisuus luopua uskostaan ja ottaa tilalle [[Kirkko|Kirkon]] opettama [[Kosmokrator]]in usko. Vääräuskoisuudesta voi kuka tahansa vihkimyksen saanut pappi langettaa rangaistuksen välittömästi. Rangaistuksen täytäntöönpanon pappi voi suorittaa joko henkilökohtaisesti tai valtuuttaa jonkun muun osapuolen rankaisemaan vääräuskoista.
[[patriarkos|patriarkan]] toimesta. Vääräuskoiselle pitää antaa mahdollisuus luopua uskostaan ja ottaa tilalle Kirkon opettama Kosmokratorin usko. Vääräuskoisuudesta voi kuka tahansa vihkimyksen saanut pappi langettaa rangaistuksen välittömästi. Rangaistuksen täytäntöönpanon pappi voi suorittaa joko henkilökohtaisesti tai valtuuttaa jonkun muun osapuolen rankaisemaan vääräuskoista.


Harhaoppien suhteen [[Kirkko]] on toiminut hienovaraisemmin [[Suuri Skisma|Suuren Skisman]] jälkeen. Epäillystä harhaoppisuudesta käynnistetään tutkimus, jonka suorittaa ko. hiippakunnan [[eparkos|piispan]] nimittämä taho. Tyypillisesti tutkijaksi määrätään pappi, jolla on entuudestaan kokemusta harhaopeista.
Harhaoppien suhteen Kirkko on toiminut hienovaraisemmin [[Suuri Skisma|Suuren Skisman]] jälkeen. Epäillystä harhaoppisuudesta käynnistetään tutkimus, jonka suorittaa ko. [[eparkia|hiippakunnan]] [[eparkos|piispan]] nimittämä taho. Tyypillisesti tutkijaksi määrätään pappi, jolla on entuudestaan kokemusta harhaopeista.


Tutkimuksen jälkeen hiippakunnan [[eparkos|piispa]] joko vapauttaa epäillyn kerettiläissyytöksistä tai toteaa harhaoppisuuden näytetyn toteen. Harhaoppiselle voidaan antaa mahdollisuus
Tutkimuksen jälkeen hiippakunnan piispa joko vapauttaa epäillyn kerettiläissyytöksistä tai toteaa harhaoppisuuden näytetyn toteen. Harhaoppiselle voidaan antaa mahdollisuus
luopua harhaopistaan ja ottaa vastaan suuri sovitusteko (esim. 10 vuotta [[Kirkko|Kirkon]] palveluksessa ilman korvausta, uuden kirkon rakennuttaminen omilla varoillaan tms).  
luopua harhaopistaan ja ottaa vastaan suuri sovitusteko (esim. 10 vuotta Kirkon palveluksessa ilman korvausta, uuden kirkon rakennuttaminen omilla varoillaan tms).  


[[eparkos|Piispa]] pyytää [[patriarkos|patriarkkaa]] langettamaan [[anatema|kirkonkirouksen]] harhaoppiselle. Sovitustekoa suorittavan henkilön kirkonkirous on jäädytetty sovitusteon ajaksi ja se astuu automaattisesti voimaan, jos harhaopista tuomittu ei suorita sovitustekoaan. [[anatema|Kirkonkirous]] myös poistuu automattisesti sovitusteon suorittamisen jälkeen. Pappi tunnistaa
Piispa pyytää patriarkos|patriarkkaa langettamaan [[anatema|kirkonkirouksen]] harhaoppiselle. Sovitustekoa suorittavan henkilön kirkonkirous on jäädytetty sovitusteon ajaksi ja se astuu automaattisesti voimaan, jos harhaopista tuomittu ei suorita sovitustekoaan. Kirkonkirous myös poistuu automattisesti sovitusteon suorittamisen jälkeen. Pappi tunnistaa kirkonkirouksen alaisen henkilön uskontotarkistuksella VT10.
[[anatema|kirkonkirouksen]] alaisen henkilön uskontotarkistuksella VT10.

Versio 26. syyskuuta 2014 kello 09.35


Kosmokratorin kirkko tekee eron vääräuskoisuuden ja harhaoppisuuden välillä. Vääräuskoinen ei tunnusta Kosmokratorin ainutkertaista jumaluutta, kun taas harhaoppinen tunnustaa Kosmokratorin ainutkertaisen jumaluuden, mutta vääristää Logoumenassa kerrottua sanaa ja Kirkon tulkintaa siitä.

Sekä vääräuskoisuus että harhaoppisuus ovat suuria syntejä, joista Kirkko rankaisee ankarasti.

Esimerkki vääräuskoisuudesta: henkilö väittää, että Kosmokratorin lisäksi on olemassa muita jumalia.

Esimerkki harhaoppisuudesta: henkilö väittää, että orjuus on Kosmokratorin tahdon mukaista.

Kirkko on ennalta nimennyt vääräuskoisiksi kuunit ja Oreinan vuoribarbaarit. Sama kohtalo odottanee muita vanhan Bastionin ulkopuolisia kansoja niiden tullessa Kirkon tietoon. Yksittäistapauksissa vääräuskoisuuden toteamiseen tarvitaan kahden papin yksimielisyys. Kokonaisen ryhmän nimeäminen vääräuskoiseksi, eli Kosmokratorin viholliseksi, tapahtuu patriarkan toimesta. Vääräuskoiselle pitää antaa mahdollisuus luopua uskostaan ja ottaa tilalle Kirkon opettama Kosmokratorin usko. Vääräuskoisuudesta voi kuka tahansa vihkimyksen saanut pappi langettaa rangaistuksen välittömästi. Rangaistuksen täytäntöönpanon pappi voi suorittaa joko henkilökohtaisesti tai valtuuttaa jonkun muun osapuolen rankaisemaan vääräuskoista.

Harhaoppien suhteen Kirkko on toiminut hienovaraisemmin Suuren Skisman jälkeen. Epäillystä harhaoppisuudesta käynnistetään tutkimus, jonka suorittaa ko. hiippakunnan piispan nimittämä taho. Tyypillisesti tutkijaksi määrätään pappi, jolla on entuudestaan kokemusta harhaopeista.

Tutkimuksen jälkeen hiippakunnan piispa joko vapauttaa epäillyn kerettiläissyytöksistä tai toteaa harhaoppisuuden näytetyn toteen. Harhaoppiselle voidaan antaa mahdollisuus luopua harhaopistaan ja ottaa vastaan suuri sovitusteko (esim. 10 vuotta Kirkon palveluksessa ilman korvausta, uuden kirkon rakennuttaminen omilla varoillaan tms).

Piispa pyytää patriarkos|patriarkkaa langettamaan kirkonkirouksen harhaoppiselle. Sovitustekoa suorittavan henkilön kirkonkirous on jäädytetty sovitusteon ajaksi ja se astuu automaattisesti voimaan, jos harhaopista tuomittu ei suorita sovitustekoaan. Kirkonkirous myös poistuu automattisesti sovitusteon suorittamisen jälkeen. Pappi tunnistaa kirkonkirouksen alaisen henkilön uskontotarkistuksella VT10.

Sivut, jotka ovat luokassa Vääräuskoisuus ja harhaoppisuus

Seuraavat 10 sivua kuuluvat tähän luokkaan. Sivujen kokonaismäärä luokassa on 10.