Staurakios Komnenos
» Hän oli komeudessaan kuin astraalideva, mahdissaan kuin foinikas-lintu ja uskossaan kuin Akenon. »
(Gemellos Loukites, Dikastirio Apellonos, 2907)
» Huomisen airut heittää varjonsa yllemme - peittäen meidät pimeyteen. Hän ojentaa kätensä ja osoittaa syyttävän sormensa - tarjoten meille ulospääsyn. »
(Skotos Sofronos, Fanerosis, 2898)
Nuoruusvuodet
Staurakios Komnenos syntyi Akernasin Eleunassa vuonna 2860 Tykonios ja Leimeie (os. Karzoazos) Komnenosille dynastiansa toiseksi perijäksi. Hänen isoveljestään Eustathiosista koulittiin hallitsijaa ja Staurakiosille oli varattu kirkollinen ura.
Nuoren Staurakiosin kerrottiin ihailleen ja kadehtineen veljeään siinä määrin, että isänsä Tykonios antoi Staurakiosin osallistua asekoulutukseen veljensä Eustathiosin rinnalla seitsenvuotiaasta lähtien. Staurakios kehittyi nopeasti ja hänestä tuli verraton miekan käsittelijä ja ratsumies. Tuon tuostakin Staurakios pyrki haastamaan isoveljeään Eustathiosia, mutta joka kerta kun veljekset ottivat yhteen Staurakios sai veljeltään selkäsaunan. Staurakiosilla meni vuosia ennen kuin hän oli valmis nöyrtymään veljensä edessä ja alistumaan sille että Eustathios oli heistä kahdesta väkevämpi.
Staurakios oli lapsesta asti kiinnostunut saduista, tarinoista ja historian sankareista. Lukemaan opittuaan hän ahmi kaikki käsiinsä saamansa kirjat jotka edes sivusivat hänen kiinnostuksensa kohteita. Kymmenvuotiaana Staurakios osasi luetella ulkomuistista monia Logoumenan kappaleita ja hän tunsi sukukronikkansa Kronika Komnenain läpikotaisin. Nuoren Staurakiosin lempitarinaksi muodostui kuningas Akenonin elämästä ja teoista kertova Epikos basileos Akenon, Fokas Rogariosin 2200-luvun puolivälissä kirjoittama moniosainen teos [alunperin 11 osaa, joista nykyisin on jäljellä vain viisi osaa ja kokoomaosa].
Kolmentoista vanhana Staurakios lähetettiin Deionin katedraalikouluun saamaan kirkollista koulutusta. Nuori Staurakios teki Deionissa ensin vaikutuksen teologisella oppineisuudellaan, mutta kun hänen opettajilleen selvisi Staurakiosin sotilaalliset kyvyt häntä alettiin pian vertaamaan nuoreen Elmanosiin.
Staurakiosista tuli katedraalikoulun tähtioppilas, jonka uskottiin tekevän suuria tekoja Kirkon nimissä. Staurakiosin maine ei jäänyt katedraalikoulun muurien sisäpuolelle, vaan hänestä tuli puheenaihe dynastisissa seurapiireissä, joissa jo suunniteltiin virkoja ja avioliittoja nuorukaisen puolesta.
Staurakiosin suosikkiasema herätti muissa oppilaissa kateutta, eikä tilannetta helpottanut Staurakiosin luontainen ylpeys joka sai hänet korostamaan omaa erinomaisuuttaan. Staurakios joutui pian törmäyskurssille koulun toisen maineikkaan oppilaan Avgos Komnenodoukasin kanssa.
Syyt Staurakiosin ja Avgosin keskinäiseen kiistelyyn löytyivät niin dynastioiden historiasta, kuin Staurakiosin ylpeästä luonteesta. Staurakiosta ärsytti suunnattomasti se että Avgos oli paitsi huomion keskipiste, myös erinomainen kaikessa mahdollisessa mihin ikinä ryhtyikään.
Staurakios uskoi että hän olisi kuitenkin heistä kahdesta väkevämpi ja keskinäisessä kamppailussa taitavampi. Lukuisten nujakoiden, tappeluiden ja pankrationottelujen jälkeen Staurakios joutui pettymyksekseen huomaamaan ettei hän pystynyt kukistamaan Avgosia tai pakottamaan tätä alistumaan. Vaikka Staurakios olikin useimmiten niskan päällä, Avgos kieltäytyi luovuttamasta ja onnistui aina viivästyttämään kamppailun ratkeamista siihen asti että Staurakios joko turhautui ja kamppailu päättyi ratkaisemattomana, tai joku ulkopuolinen taho keskeytti kamppailun.
Yleensä tämä ulkopuolinen taho oli katedraalikoulun oppilas Gemellos Loukites, jonka viisaat sanat olivat tehneet suuren vaikutuksen Staurakiosiin. Staurakios oli aiemmin ystävystynyt Gemellosin kanssa ja piti hänen oppineisuuttaan suuressa arvossa ja omaansa laajempana. Kaunopuheinen ja viisas Gemellos osoitti Staurakiosin käytöksen ja suhtautumisen sopimattomuuden Avgosia kohtaan tavalla, joka sai Staurakiosin liikuttumaan. Kyynelehtivä Staurakios riensi syleilemään Avgosia ja hän heittäytyi hänen jalkoihinsa anteeksiantoa anoen.
Staurakios valmistui pappisseminaarista vuonna 2877 ja lukuisat mahtidynastiat kautta Akankhersonin tarjosivat hänelle hovivirkoja. Staurakios hylkäsi bastonaidynastioiden tarjoukset ja otti vastaan hänelle tarjotun viran Trapegonian eksarkhosin Sauromakes Vatatzesin spathariosina. Galeasista tuli Staurakiosin uusi koti ja hänen kerrotaan ihastuneen kaupungin mystiikan ja eksotiikan täyttämään ilmapiiriin. Isälleen lähettämässä kirjeessään Staurakios kuvailee tuntemuksiaan näin: ”siinä missä ruumiini kaipaa Eleunan lempeitä vuoristotuulia ja liljojen tuoksua, on henkeni saapunut oikeaan kotiinsa Galeasissa.”
Sauromakes kouli nuorta Staurakiosista paitsi henkivartijana myös sotajoukkojen komentajana. Staurakios työskenteli päivätyönään Trapezousiin sijoitettujen stratelatesien ja eksarkaatin yhdysupseerina, oppien kaiken tarvittavan mitä tulee sodankäyntiin ja armeijoiden komentamiseen.
Pyhä puhdistaja
Vähäisen vapaa-aikansa Staurakios pyhitti Kosmokratorille ja rukoukseen syventynyt Staurakios oli tavallinen näky Kathedrikon Anakharsonissa, Galeasin suuressa katedraalissa. Staurakiosin tietämättä hän oli Kaikkinäkevän silmän tarkkailun kohteena. Itse asiassa Elmanosin veljet olivat pitäneet Staurakiosia silmällä jo tämän syntymästä lähtien. Staurakios oli nimittäin äitinsä puolelta kaukaista sukua Pyhälle Elmanosille, mikä oli mystiikkaan taipuvaisille puhdistajille merkki korkeammasta johdatuksesta.
Ennen pitkää Staurakiosia lähestyivät Kaikkinäkevän silmän puhdistajat, jotka kutsuivat Staurakiosia liittymään riveihinsä. Pyhän Elmanosin opetukset olivat Staurakiosille entuudestaan tuttuja ja ajatus uskon puolustamisesta, tarvittaessa vaikka väkivalloin, miellytti Staurakiosia. Vuonna 2880 Staurakios initioitiin puhdistajaksi ja Kaikkinäkevän silmän veljeksi Galeasissa.
Staurakiosin toimista puhdistajana ei ole jäljellä yksityiskohtaisia tietoja. Tiedetään että hänen aktiiviset vuotensa Kaikkinäkevässä silmässä sijoittuivat initioinnin ja arseniolaisten kapinan väliseen aikaan. Tuona aikana hän sai Sauromakesilta kuukausien mittaisia vapautuksia hovivirkansa velvollisuuksista.
Staurakios vetäytyi aktiivisesta puhdistajan roolista vuoden 2884 puolivälissä palattuaan henkitoreissa ja ainoana eloonjääneenä viimeiseksi jääneltä tehtävältään Taigetosissa. Silminnäkijäkuvausten mukaan hänen päälakensa ja kasvojensa yläosa olivat pahoin palaneet. Vaikka hänen toipumisensa olikin nopeaa, hänen ihoonsa jäi punainen sahakuvio kasvojen yläosaan.
Kirkon pyhäinjäännösluettelo Katalogos Antimension vuodelta 2896 listaa 21 pyhäinjäännöstä Galeasin Staurakiosin palauttamiksi vuosina 2880-2884.
Apo iere fotia
Deionissa alkoi vuonna 2882 arseniolaisten kapinaksi kutsuttu väkivaltainen joukkoliike, joka levisi kautta Bastionin. Lukuisat ylimykset ja papiston edustajat joutuivat raivoavien väkijoukkojen uhreiksi. Vuonna 2883 murhatuiksi joutuivat myös Komnenosien dynastinen perijä Eustathios perheineen.
Veljensä ja tämän perheen kohtalo järkyttivät suuresti Staurakiosia ja hänestä tuli vankkumaton arseniolaisuuden (ja myöhemmin tosiuskoisuuden) vastustaja. Veljensä kuolemasta kertovaa uutista seuraavana kyriakena hän vannoi Galeasin suuressa katedraalissa veljeskuntansa ja koko kirkkoväen edessä seuraavasti: ”Komnenain pyhä tuli johdattaa nyt miekkaani lyömään maahan kaikki nämä niin sanotut arseniolaiset. Miekassani liekehtivä tuli ei sammu ennen kuin viimeinenkin arseniolainen on hävitetty Bastionista ja heidän viheliäinen oppinsa on poltettu tuhkaksi. Tämän minä vannon Kosmokratorin edessä Horkosin nimeen.”
Lukuisista pyynnöistään huolimatta Staurakios ei saanut mestaripuhdistajaltaan lupaa matkustaa arseniolaisten tukialueille toteuttamaan valaansa. Hän joutui odottamaan valansa toteutumista lähes vuoden, kunnes arseniolaisten kapina saavutti viimein Galeasin ja koko Trapegonian. Kapinan ensimmäisiin uhreihin kuuluivat eksarkhosin protospatharios, sekä koko joukko muita korkeita ylimyksiä perheineen.
Eksarkhos Sauromakes Vatatzes saapui henkilökohtaisesti tapaamaan sairasvuoteella makaavaa spathariosiaan ja tarjosi hänelle ensimmäisen ritarin virkaa hovistaan. Staurakios otti epäröimättä vastaan tarjotun protospathariosin viran ja aloitti kapinan kukistamisen. Kaupungit rauhoitettiin massapidätyksillä ja niitä seuranneilla julkisilla teloituksilla. Teloitukset järjestettiin kyriaken kirkollisten toimitusten jälkeen. Galeasissa tapahtuneisiin teloitustilaisuuksiin Staurakios osallistui henkilökohtaisesti.
Zomes ja Matzas dynastioiden tukemat arseniolaiset onnistuivat järjestäytymään noin kahden theman vahvuiseksi armeijaksi. Kapinallisarmeija valtasi useita kaupunkeja ja harjoitti laajamittaista ryöstelyä. Staurakios komentama Thema Trapekon kohtasi kapinallisten armeijan Khodiosisin Hattin (Attios) lähellä.
Hattin taistelu oli nuoren protospathariosin ensimmäinen suuri koettelemus armeijan komentajana ja hän suoriutui tehtävästään esimerkillisesti. Kapinallisarmeija kukistettiin neljä tuntia kestäneessä taistelussa, joka jätti taistelukentälle viidentuhannen kapinallisen ruumiit. Kuusituhatta kapinallista johtajineen vangittiin ja vietiin tuomiolle Galeasiin.
Kapinan johtajat ja noin sata kapinallista tuomittiin kuolemaan. Staurakios mestasi henkilökohtaisesti tuomitut ylimykset. Neljätuhatta kapinallista tuomittiin orjuuteen niiden dynastioiden palvelukseen joiden katsottiin kärsineen eniten kapinan tuhoista.
Tulossa:
- vuodet 2883-2896 - arseniolaista palaaneihin.
- vuodet 2897-2899 - Suuri skisma.
- vuodet 2900-nykypäivä - Kharanekros, autokratoi nekroi.
Viimeinen autokrator, vanhauskoisen Kirkon mahtavin paladiini, Apellonos III:n protospatharios. Lyötiin Akrileosin taistelussa ja ilmestyi vuosi sen jälkeen Kharanekrosina.
Staurakios komensi Thema Trapekonia Suuren Skisman aikana.