Kalenteri

Kosmikon wikistä
Versio hetkellä 29. joulukuuta 2019 kello 22.17 – tehnyt Jarnon (keskustelu | muokkaukset) (→‎Juhlapäivät)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kosmikonin kalenteri on kuvattu Logoumenan kirjassa Kounia (Ajan alku). Kosmokrator asetti järjestyksen kaaokseen, hän erotti alkuvoimat toisistaan luoden Kosmikoniin mantereen, meren ja taivaan. Kosmikonin seuralaiseksi hän asetti kuun Maatin ja tämän parin hän asetti iäisyydeksi kiertämään aurinkoa Heliosta (VT25 uskonto). Tämän jälkeen Kosmokrator järjesti ajankierron syntymästä kuolemaan. Ajankierron hän jakoi vuodenajoiksi, kuukausiksi, viikoiksi ja päiviksi.


Kalenteri alkaa Kosmikonin luomisesta ja aikakaudet menevät 800 vuoden sykleissä seuraavasti:

Vuosi 0 Kounia, ajan alku.
0-800 Polemos Theoi, jumalten sota
800-1600 Ora Drakana, lohikäärmeiden aika
1600-2400 Polemos Drakana, lohikäärmeiden sota
2400-3200 Prangelia, järjestyksen aika
3200- Euthaimena, autiuden aika

Edellä mainittu aikakausijako on osa Kirkon virallista dogmaa, eli absoluuttinen totuus kunnes Pyhä Synodi katsoo parhaaksi muuttaa sitä.

Viikonpäivät

Kosmikonin viikossa on 7 päivää, kuukaudessa on 30 päivää ja vuodessa on 360 päivää. Jokaisen vuoden ensimmäinen päivä on prote (1.1) ja joka vuoden viimeinen päivä on trite (30.12.). Jokaisen viikon viimeinen päivä kyriake on pyhäpäivä ja useimmat ihmiset ovat vapaita työstä. Vuoden neljä viimeistä päivää (27.-30.12.) ovat vapaapäiviä.

  1. Prote
  2. Deutera
  3. Trite
  4. Tetarte
  5. Pempte
  6. Helio
  7. Kyriake

Logoumenan kirjassa Polemos Drakana (Lohikäärmeiden sota) Kosmokrator määrää Moreiaan saapuvalle Akenonille seuraavasti: ”Ensimmäisenä päivänä (prote) rakenna talosi. Toisena päivänä (deutera) kynnä peltosi. Kolmantena päivänä (trite) hoida karjasi. Neljäntenä päivänä (tetarte) makaa vaimosi kanssa. Viidentenä päivänä (pempte) opeta lapsiasi. Kuudentena päivänä (helio) tuhoa viholliseni. Seitsemäntenä päivänä (kyriake) kunnioita nimeäni.”

Kuukaudet

  1. Peritios
  2. Dystros
  3. Ksandikos
  4. Artamitios
  5. Daisios
  6. Panamos
  7. Loios
  8. Gorpiaios
  9. Hyperaios
  10. Dios
  11. Apellaios
  12. Adunaios

Juhlapäivät

Lähes jokaisena vuoden päivänä on jonkinlainen juhla jossakin. Yleisimpiä ovat pyhimysten kunniaksi pidettävät juhlat, joita vuodessa on 24. Vaikka juhlalle on määritelty tietty päivä, juhlinta alkaa usein jo edellisenä päivänä, tai jopa kolme päivää aiemmin. Pisimpään vietetään iliostasiota, jota saatetaan venyttää jopa kahdeksanpäiväiseksi.

  • Anavasia: ksandikosin ensimmäisenä kyriakena (3.3.) vietetään anavasiaa, kuningas Akenonille pyhitettyä juhlaa. Juhlintaan kuuluu Akenonin vaiheiden esittäminen, niin kaduilla pienten seurueiden toimesta kuin hoveissa mahtipontisissa illuusiolla elävöitetyissä näytöksissä. Näytökset seuraavat samaa tiettyä kaavaa: nöyrä Akenon ottaa vastaan Kosmokratorin tehtävän, Akenonin toiviomatka Bastioniin, Akenon tukeutuu veljiinsä ja perustaa heidän avullaan uuden valtakunnan, Akenon kohtaa lohikäärme Morionin ja lopulta kukistaa sen. Esitys päättyy Kosmokratorin palkitessa Akenonin nostaen hänet Taivaisiin.
  • Brumalia: adunaiosin neljäntenä heliona (26.12.) vietetään kolmatta sadonkorjuun juhlaa. Brumalia oli alunperin Ushialle pyhitetty vuoden päätösjuhla. Brumaliaa vietetään pelejä pelaten, leikkien, laulaen ja tanssien - juovuksissa, totta kai.
  • Iliostasio: adunaiosin neljännestä kyriakesta alkaa neljäpäiväinen loppuvuoden juhla. Iliostasio on vuoden tärkein juhla ja sen juhlintaan kuuluvat lukuisat uskonnolliset rituaalit kuin maallisetkin tavat. Niin ylimykset kuin alhaisetkin kokoontuvat perhekunnittain viettämään Iliostasiota. Loppuvuoden juhlassa kiitetään Kosmokratoria menneestä vuodesta ja nautitaan vuoden antimista mitä runsaimmissa juhlapöydissä. Perheen tai dynastian pää johtaa juhlamenoja; hänen tehtävänsä on kerrata edeltävän vuoden menestykset ja muistaa niitä jotka vuoden aikana ovat kaatuneet.
  • Kronia: loiosin viidentenä kyriakena (30.7.) vietetään ensimmäistä sadonkorjuun juhlaa. Alunperin juhla oli pyhitetty Melialle ja sen juhlinta tapahtuu edelleen luonnonhelmassa tai vähintään ulkoilmassa. Monissa paikoissa on erityisiä kronian viettoon tarkoitettuja lehtoja (melision), jotka koristellaan ja varustellaan juhlaa varten.
  • Ladonikios: peritiosin toisena kyriakena (14.l.) vietetään alkavan vuoden vaurauden juhlaa. Ladonikiosta vietetään Lohikäärmesodan päättymisen ja Kosmokratorin Ladonista saavuttaman voiton kunniaksi.
  • Maatia: daisiosin kolmantena tritenä (16.5.) vietetään kuujuhlaa. Pakanallisena aikana tämä juhla oli pyhitetty Eurialle ja maatian aikana alullepantua jälkeläistä pidettiin erityisen onnekkaana.
  • Thalysia: apellaiosin ensimmäisenä kyriakena (1.11.) vietetään toista sadonkorjuun juhlaa. Thalysia on alunperin ollut Syringalle pyhitetty juhla ja sen viettämisen uskottiin pitävän taudit ja vaivat loitolla.

Vuodenajat

Kuun vaiheet

  • 1. päivä: uusikuu
  • 2-8. päivä: ensimmäinen neljännes
  • 9. päivä: puolikuu
  • 10-15. päivä: puolikuu, kasvava
  • 16. päivä: täysikuu
  • 17-22. päivä; puolikuu, vähenevä
  • 23. päivä: puolikuu
  • 24-30. päivä: viimeinen neljännes