Vaatetus

Kosmikon wikistä
(Ohjattu sivulta Rason)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bastionin asukkaiden yhteiskunnallinen asema näkyy myös vaatetuksessa. Jokaisesta vastaantulijasta voi päätellä hänen yhteiskuntaluokkansa pelkästään vaatetuksen perusteella, ellei henkilö itse yritä sitä tietoisesti peittää.

Papisto (Kleros)

Jokaisella vihkimyksen saaneella papilla on Kosmokratorin kehää kuvaava hopeinen riipus. Riipus on halkaisijaltaan 8 cm ja sen kääntöpuolen kehälle on kaiverrettu papin nimi, sekä vihkimisen paikka ja aika. Kaiverrus ”visarion/derkeina/2ky/go/3116” tarkoittaisi ”isä Visarion, vihitty Derkeinassa gorpiaiosin toisena kyriakena (14.8.) vuonna 3116”. Riipus toimii papin pyhänä symbolina. Autokratian aikana ylimyspappien riipukset saattoivat olla mithralia.

Vihkimyksen saanut pappi pukeutuu papillista virkaa suorittaessaan aina kasukkaan (zostiko, rason tai anteri) ja yleisin kasukkatyyppi on zostiko. Kasukka ulottuu nilkkoihin, se on edestä napitettu ja siinä on korkea kaulus. Kasukka sidotaan vyötäröltä erityisellä vyöllä.

Kasukka on papeilla arkipäiväinen vaate mutta juhlallisempaaa seremoniaa suorittaessaan otetaan käyttöön päällyskasukka, joka laitetaan normaalin kasukan päälle ja joka on myös hienompi, koristellumpi ja paremmasta kankaasta. Kasukan päällä voi olla myös kasukkaliivi, jota erityisesti soturipapit käyttävät haarniskansa päällä. Kylmemmissä olosuhteissa käytetään paksumpaa päällyskasukka takkina.

Kasukan väri voi kertoa asemasta tai virasta missä pappi on, ja harmaa on arkikäytössä yleisin väri (esim. tavallinen pienen enorian kirkkoherra). Merkittävän kirkon kirkkoherralla on värikkäämpi (esim. sininen) kasukka ja piispoilla ja arkkipiispoilla on punainen. Mustia kasukoita ei käytetä.

Jos pappi ei ole virallisessa Kirkon asemassa, virassa tai tehtävässä niin hän pukeutuu normaalisti yhteiskuntaluokkansa mukaisesti ja pappeuden merkkinä on vain riipus.

Päähineenä käytetään etenkin seremoniaa suoritettaessa mitraa.

Papiston pukeutumisessa ei Bastionin alueella ole kansallisia erityispiirteitä

Ylimystö (Patrikios)

Ylimykset pyrkivät pukeutumaan parhaaseen tai kalleimpaan mihin heillä on varaa. Oman dynastian värit ovat aina esillä, jota noudattavat kaikki dynastian jäsenet, mutta dynastian värimaailma korostuu hallitsijalla. Ulkotiloissa ylimyksillä, etenkin miehillä, on dynastian väreissä oleva viitta ja myös kevyempiä sisäviittoja käytetään. Oreinis-ylimyksillä viitta on yleensä turkisreunuksella, kun taas bastonait ja muut eivät turkiksia käytä. Lämpimästä ilmanalasta johtuen Bastionin ylimykset pukeutuvat ylipäätään harvoin turkiksiin. Ylimykset pukeutuvat kevyisiin vaatteisiin, kuten silkkiin, mikä on erittäin harvinaista ja vain harvoilla on siihen varaa. Silkkiin pukeutuminen on varma ylimyksen merkki.

Silmiinpistävä seikka ylimysten pukeutumisessa on, että ylimyksillä on lähes poikkeuksetta ase, yleensä miekka, näkyvästi esillä. Haarniskoja ei pidetä arkiasusteena pidetä, vaan ainoastaan silloin kun tiedetään, että ollaan menossa taisteluun.

Kansalaiset (Polites)

Porvaristo

Porvarit pyrkivät vaatetuksessaan jäljittelemään ylimyksiä mutta heillä ei tavallisesti ole vastaavia resursseja, joten he joutuvat tyytymään heikompitasoisiin vaatteisiin ja varusteisiin.

Jos porvari ei ole samalla ylimysdynastiasta, jolloin ei ole tiettyjä dynastisia värejä, joten porvarit saattavat käyttää hyvinkin kirjavia varusteita heraldisten sääntöjen vastaisesti.

Talonpojat ja työläiset

Muut kansalaiset eli talonpojat ja kaupunkien työväestö, pukeutuva yksinkertaisesti asuihin ja väreihin. Vaatteet yleensä myös paikattuja ja parsittuja, yksivärisiä ja likaisia ja niiden materiaalit ovat mahdollisimman halpoja. Vaatteet ovat lyeensä villaa, pellavaa, vuotia ja taljoja.

Katso myös: Koinonia