Ero sivun ”Dionysios Filinos” versioiden välillä

Kosmikon wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jarnor (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Jarnor (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(3 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 4: Rivi 4:
[[Tiedosto:Filinos.png|200px|right|]]
[[Tiedosto:Filinos.png|200px|right|]]


<div class="noautonum">__TOC__</div>


==Varhainen elämä==


Dionysios Filinos oli ensimmäinen sukunsa päämies, joka syntyi [[Kallimea]]n ulkopuolella. Filinosit olivat paenneet kotimaastaan [[Erdetria]]an [[Metokhites]]-dynastian suojelukseen 23 vuotta ennen Dionysiosin syntymää, hänen isänsä Nestorasin ollessa tuolloin vain vuoden ikäinen.


Kun suvulla ei ollut enää hallinta-alueen suomia tuloja, ja Dionysiosin isoäiti oli tuhlannut suvun säästöt poikiensa sotaretkiin, joutui Dionysios veljineen ansaitsemaan leipänsä suvulle ominaisella korppienkasvatuksella. Tämä ei tuntunut Dionysiosia vaivaavan, vaan hän ahkeroi isänsä ja [[Damianos Roussos]]in ohjauksessa, ja kehittyi erinomaiseksi korppien kouluttajaksi. Vanhempiensa harmiksi  Dionysios vaikutti pelottavasti perineen suvun miehiä aika-ajoin vaivanneen liiallisen viininhimon, ja Damianos joutuikin toisinaan piilottelemaan juopunutta Dionysiosta isältään. Juopottelu rauhottui Dionysiosin perustettua perheen, mutta vanhettuaan, ja luovutettuaan osan vastuustaan pojilleen, Dionysios vietti leijonanosan ajastaan istuskellen viiniruukku sylissään suuren tammen alla vain korppinsa seuranaan.


Filinosin suvun miehet tuntuivat viihdyttävän mainiosti Metokhites-dynastian naisia, tai sitten asia oli toisinpäin, mutta sukujen välille solmittiin niiden toinen avioliitto kun Dionysios vei vihille [[Afroditi Metokhites]]in vuonna [[3081]]. Jo seuraavana vuonna häitten jälkeen Afroditi kanniskeli valtavaa vatsaansa läpi kuuman kesän, kunnes syksyllä synnytti maailmaan kaksospojat [[Iorgos Filinos|Iorgosin]] ja [[Isidoros Filinos|Isidorosin]]. Iorgos syntyi maailmaan kaksikymmentä minuuttia ennen veljeään, ja hänestä oli näin tuleva isänsä kuoleman jälkeen suvun päämies. Suvunlisäystä saatiin kaksospoikien kasvaessa odottaa seuraavat viisi vuotta, kunnes [[3087]] perheeseen syntyi kolmas poika, [[Fanis Filinos|Fanis]]. Perhe täydentyi vielä yhdellä tyttärellä, kun [[Persephone Filinos|Persephone]] tuli maailmaan katraan viimeisenä vuonna [[3091]].
===Veljesskisma===
Dionysiosin ollessa ihastunut kotimaansa kukkasiin, veljeksistä keskimmäinen [[Leonis Filinos|Leonis]] oli [[Oreina]]ssa sukua edustaessaan tavannut [[Tyfonia]]ssa oman tulevan vaimonsa [[Aglaia Semnos]]in. Tuolloinen Tyfonian [[arkon]] [[Gurios Semnos]] piti ajatusta tyttärensä naittamisesta sukuun, joka asui Semnosin entisen kotimaan nykyisen hallitsijadynastian suojeluksessa, sangen huvittavana, ja niinpä Leonis ja Aglaia vihittiin. Metokhites-dynastia otti uutisen vihollisensa naimakaupoista suojelemaansa sukuun alkuun raskaasti, mutta päättivät, että koska liitto jokatapauksessa solmittaisiin, kannattaisi heidän olla sen käänteistä tietoinen, ja Aglaia toivotettiin Metokhites-dynastian päämiehen toimesta tervetulleeksi [[Erdetria]]an. Kaikki suvussa eivät omanneet päämiehensä viisautta, vaan eräät näkivät Aglaian vain vihollissuvun vakoojana.
Dionysiosin puoliso Afroditi ei tullut kälynsä kanssa toimeen missään vaiheessa, vaan kohteli tätä avoimen vihamielisesti miehensä liennytysyrityksistä huolimatta. Afroditi jopa luuli Dionysiosin olevan salaa ihastunut pohjoisen kaunottareen, ja sai tästä lisää pontta aggressioihinsa. Mustasukkaisuus tarttui puheiden kautta kohta myös Leonisiin, ja kohta koko nelikko oli sotatilassa, kaikki keskenään.
Miesten isä Nestoras yritti parhaansa mukaan selvitellä nelikon kiusallisia välejä diplomaattisesti, koska Filinosit olivat nyt joutuneet erikoiseen välikäteen ollessaan liitossa Erdetrian entisen ja nykyisen hallitsijasuvun kanssa, jotka luonnollisesti olivat vihoissa keskenään. Jonkinlaista sopua syntyi hetkeksi vain silloin kun äiti Elmiori otti ensin poikansa, ja sen jälkeen miniänsä puhutteluihin.
Veljeskolmikon nuorin, Filippos sai elää koko nuoruutensa vanhempien veljiensä ja näiden vaimojen riidellessä keskenään. Pakoon asiaa ei päässyt, koska kaikkien panosta tarvittiin suvun korppielinkeinon pyörittämiseen. Filippos teki vuosien aikana omat päätöksensä, ja kun hänen isänsä Nestoras alkoi Filipposin ollessa 22-vuotias puhelemaan, että tämän pitäisi jo kohta löytää itselleen vaimo, vastasi Filippos lyhyesti: ''"Ei ikinä."'', ja perusteli kantaansa isoveljiensä tilanteella. Nestoras haki tuekseen myös Elmiorin, mutta nämä eivät saaneet Filipposin päätä kääntymään. Kun Nestoras sitten uhkasi heittää Filipposin ulos talostaan, mikäli poika ei hankkiutuisi hyviin naimisiin, tämä tuumasi ettei tarvitse, ja poistui itse talosta pimenevään yöhön.
Kun Filipposia ei alkanut kuulua illan mittaan takaisin, lähtivät hänen isänsä ja veljensä etsimään häntä. Yhtään hevosta ei ollut tallista hävinnyt, poissa olivat ainoastaan Filippos ja hänen henkilökohtainen korppinsa [[Skotadi]]. Filipposia etsittiin seuraavat kaksi viikkoa aktiivisesti [[Ethynia]]sta ja sen ympärysseuduilta, mutta tuloksetta.
Tapahtuman jälkeen Nestoras ja Elmiori ottivat poikansa ja miniänsä jälleen puhutteluun, nyt viimeisen kerran. Molemmille pojille ja näiden vaimoille ilmoitettiin, että mikäli nämä eivät tulisi toimeen tulevaisuudessa keskenään, niin heidän kohtalonsa olisi sama kuin Filipposilla, poistua kotontaan taskut tyhjinä kävellen. Filipposin katoamisen vakavoittamana jonkinlainen sopu syntyikin nelikon kesken, ja vaikka erimielisyyksiä silloin tällöin puhkesikin, niin Filipposista muistuttaessa saatiin pahin myrsky laantumaan.
Filippos Filinos poistui Erdetriasta [[3090]], eikä kukaan tiedä minne. Toisinaan kuultiin huhuja kaukaisilta mailta, että joku olisi nähnyt miehen kävelevän korppi olkapäällään, mutta kukaan ei koskaan tuntunut olleen miehen kanssa missään tekemisissä, ja puheet kuitattiin vain huhuina. Viimeisin huhu kuultiin [[3112]] Dionysiosin hautajaisissa, kun kuokkavieraana paikalle saapunut suitsukekauppias kertoi, että [[Taigetos]]issa kuiskailtiin hilljaa tarinaa Lintumiehestä, joka liikkui metsissä illan hämärissä korppiparven ympäröimänä. Miestä pidettiin paikallisten keskuudessa noitana, koska hän puhui korpeille outoa kieltä, ja ne näyttivät ymmärtävän paljasjalkaista kulkijaa, jolla ei vaikuttanut olevan muuta omaisuutta kuin vaatteensa, ja rintapielessään kantamansa pieni koru.
==Loppuelämä==
Filipposin katoamisen, ja sen synnyttämän aselevon myötä jäljelle jääneet veljekset alkoivat puhaltamaan yhteen hiileen isänsä kanssa korpinkasvatuksen parissa. Yhdessä [[Roussos]]-suvun kanssa asioita saatiin järjestymään helpommin, mitä vieläkin olkapäidensä yli vilkuilemaan joutuvat Filinosit olisivat kyenneet yksin tekemään. Nestoras teki tämän huomatessaan ratkaisun, joka aiheutti jälleen hälyn suvun piirissä. [[3102]] tuolloin 20-vuotias Isidoros sai isoisältään yksiselitteisen käskyn ottaa vaimokseen Roussosin suvun viimeinen jäsen [[Xene Roussos]]. Käskyä vastaan protestoitiin kaikkien hyvien tapojen vastaisena, mutta Nestoras Filinos näki korpinkasvatusperinteen, ja sukujen liiton jatkumisen tärkeämpänä kuin vanhojen sääntöjen noudattamisen. Isidoros ja Xene eivät olleet kuitenkaan pikkuserkkuja lähempiä sukulaisia keskenään, ja kun Filinosit olivat naineet ympäri Ethyniaa jo muutaman sataa vuotta, oli jossain vaiheessa väistämätöntä, että pikkuserkut ajautuisivat yhteen. Nestoras ymmärsi tämän, ja käsky pysyi vakaana.
Erinomaisen onnistumisen suvun liikeasioissa Dionysios koki osallistuessaan [[Thyelmira]]n tulevan [[arkon]]in [[Giorgis Kotromanis]]in häihin vuonna [[3100]]. Häissä Dionysios esitti korppinsa [[Nychta]]n kanssa ohjelmanumeron, jossa hän itse esitti taistelijaa, jota Nychtan esittämä [[Drakoskatamauros|musta lohikäärme]] vainosi. Komediallinen numero päättyi taistelijan kuolemaan mustan lohikäärmeen tanssiessa hänen päänsä päällä hävyttömyyksiä huudellen. Esitys sai tuoreen sulhon nauramaan itsensä lähes kuoliaaksi.
Dionysios Filinos ei ehtinyt olla sukunsa päämies kuin vajaan kalenterivuoden ajan. Hänen isänsä Nestoras kuoli 76-vuotiaana vuonna [[3111]], eikä Dionysios elänyt itse kuin vuoden pidempään. Kuolinsyytä ei koskaan selvitelty, mutta Dionysios oli kärsinyt kovista vatsakivuista jo pidemmän aikaa. Kivut eivät tuntuneet lievittyvän kuin vahvalla viinillä, vaikka kaikki asiaa tuntevat arvelivat, että viini oli kipujen perimmäinen syy. Dionysiosin menehdyttyä Filinos-suvun päämieheksi nousi isoisänsä kuoleman aikaan vasta kuusivuotias [[Fukilos Filinos]], jossa oli leimahtanut liekkiin uudelleen se kipinä, joka [[Euthalion Filinos]]iin oli syttynyt [[Euthalion 'Efilonios#Psiarosin taistelu|Psiarosissa]] vuonna [[2898]], mutta joka oli näyttänyt sammuneen, kun yksikään Dionysiosin pojista ei omannut lohikäärmemerkkiä.
==Perhe==
*[[Afroditi Filinos]], (os.[[Metokhites]]), ([[3062]]-[[3112]]), vaimo
*[[Iorgos Filinos]], (s.[[3082]]), poika
*[[Isidoros Filinos]], ([[3082]]-[[3111]]), poika
*[[Fanis Filinos]], (s.[[3087]]), poika
*[[Persephone Stypeiotes]], (os.Filinos), (s.[[3091]]-[[3120]])
seuraavana [[Iorgos Filinos]]


{{DEFAULTSORT:Filinos, Dionysios}}
{{DEFAULTSORT:Filinos, Dionysios}}


[[Category:Historialliset henkilöt]]
[[Category:Historialliset henkilöt]]

Nykyinen versio 21. elokuuta 2020 kello 23.27

Dionysios Filinos (3059-3112) oli Nestoras Filinosin poika, Iorgos Filinosin isä ja Fukilos Filinosin isoisä.


Varhainen elämä

Dionysios Filinos oli ensimmäinen sukunsa päämies, joka syntyi Kallimean ulkopuolella. Filinosit olivat paenneet kotimaastaan Erdetriaan Metokhites-dynastian suojelukseen 23 vuotta ennen Dionysiosin syntymää, hänen isänsä Nestorasin ollessa tuolloin vain vuoden ikäinen.

Kun suvulla ei ollut enää hallinta-alueen suomia tuloja, ja Dionysiosin isoäiti oli tuhlannut suvun säästöt poikiensa sotaretkiin, joutui Dionysios veljineen ansaitsemaan leipänsä suvulle ominaisella korppienkasvatuksella. Tämä ei tuntunut Dionysiosia vaivaavan, vaan hän ahkeroi isänsä ja Damianos Roussosin ohjauksessa, ja kehittyi erinomaiseksi korppien kouluttajaksi. Vanhempiensa harmiksi Dionysios vaikutti pelottavasti perineen suvun miehiä aika-ajoin vaivanneen liiallisen viininhimon, ja Damianos joutuikin toisinaan piilottelemaan juopunutta Dionysiosta isältään. Juopottelu rauhottui Dionysiosin perustettua perheen, mutta vanhettuaan, ja luovutettuaan osan vastuustaan pojilleen, Dionysios vietti leijonanosan ajastaan istuskellen viiniruukku sylissään suuren tammen alla vain korppinsa seuranaan.

Filinosin suvun miehet tuntuivat viihdyttävän mainiosti Metokhites-dynastian naisia, tai sitten asia oli toisinpäin, mutta sukujen välille solmittiin niiden toinen avioliitto kun Dionysios vei vihille Afroditi Metokhitesin vuonna 3081. Jo seuraavana vuonna häitten jälkeen Afroditi kanniskeli valtavaa vatsaansa läpi kuuman kesän, kunnes syksyllä synnytti maailmaan kaksospojat Iorgosin ja Isidorosin. Iorgos syntyi maailmaan kaksikymmentä minuuttia ennen veljeään, ja hänestä oli näin tuleva isänsä kuoleman jälkeen suvun päämies. Suvunlisäystä saatiin kaksospoikien kasvaessa odottaa seuraavat viisi vuotta, kunnes 3087 perheeseen syntyi kolmas poika, Fanis. Perhe täydentyi vielä yhdellä tyttärellä, kun Persephone tuli maailmaan katraan viimeisenä vuonna 3091.

Veljesskisma

Dionysiosin ollessa ihastunut kotimaansa kukkasiin, veljeksistä keskimmäinen Leonis oli Oreinassa sukua edustaessaan tavannut Tyfoniassa oman tulevan vaimonsa Aglaia Semnosin. Tuolloinen Tyfonian arkon Gurios Semnos piti ajatusta tyttärensä naittamisesta sukuun, joka asui Semnosin entisen kotimaan nykyisen hallitsijadynastian suojeluksessa, sangen huvittavana, ja niinpä Leonis ja Aglaia vihittiin. Metokhites-dynastia otti uutisen vihollisensa naimakaupoista suojelemaansa sukuun alkuun raskaasti, mutta päättivät, että koska liitto jokatapauksessa solmittaisiin, kannattaisi heidän olla sen käänteistä tietoinen, ja Aglaia toivotettiin Metokhites-dynastian päämiehen toimesta tervetulleeksi Erdetriaan. Kaikki suvussa eivät omanneet päämiehensä viisautta, vaan eräät näkivät Aglaian vain vihollissuvun vakoojana.

Dionysiosin puoliso Afroditi ei tullut kälynsä kanssa toimeen missään vaiheessa, vaan kohteli tätä avoimen vihamielisesti miehensä liennytysyrityksistä huolimatta. Afroditi jopa luuli Dionysiosin olevan salaa ihastunut pohjoisen kaunottareen, ja sai tästä lisää pontta aggressioihinsa. Mustasukkaisuus tarttui puheiden kautta kohta myös Leonisiin, ja kohta koko nelikko oli sotatilassa, kaikki keskenään.

Miesten isä Nestoras yritti parhaansa mukaan selvitellä nelikon kiusallisia välejä diplomaattisesti, koska Filinosit olivat nyt joutuneet erikoiseen välikäteen ollessaan liitossa Erdetrian entisen ja nykyisen hallitsijasuvun kanssa, jotka luonnollisesti olivat vihoissa keskenään. Jonkinlaista sopua syntyi hetkeksi vain silloin kun äiti Elmiori otti ensin poikansa, ja sen jälkeen miniänsä puhutteluihin.

Veljeskolmikon nuorin, Filippos sai elää koko nuoruutensa vanhempien veljiensä ja näiden vaimojen riidellessä keskenään. Pakoon asiaa ei päässyt, koska kaikkien panosta tarvittiin suvun korppielinkeinon pyörittämiseen. Filippos teki vuosien aikana omat päätöksensä, ja kun hänen isänsä Nestoras alkoi Filipposin ollessa 22-vuotias puhelemaan, että tämän pitäisi jo kohta löytää itselleen vaimo, vastasi Filippos lyhyesti: "Ei ikinä.", ja perusteli kantaansa isoveljiensä tilanteella. Nestoras haki tuekseen myös Elmiorin, mutta nämä eivät saaneet Filipposin päätä kääntymään. Kun Nestoras sitten uhkasi heittää Filipposin ulos talostaan, mikäli poika ei hankkiutuisi hyviin naimisiin, tämä tuumasi ettei tarvitse, ja poistui itse talosta pimenevään yöhön.

Kun Filipposia ei alkanut kuulua illan mittaan takaisin, lähtivät hänen isänsä ja veljensä etsimään häntä. Yhtään hevosta ei ollut tallista hävinnyt, poissa olivat ainoastaan Filippos ja hänen henkilökohtainen korppinsa Skotadi. Filipposia etsittiin seuraavat kaksi viikkoa aktiivisesti Ethyniasta ja sen ympärysseuduilta, mutta tuloksetta.

Tapahtuman jälkeen Nestoras ja Elmiori ottivat poikansa ja miniänsä jälleen puhutteluun, nyt viimeisen kerran. Molemmille pojille ja näiden vaimoille ilmoitettiin, että mikäli nämä eivät tulisi toimeen tulevaisuudessa keskenään, niin heidän kohtalonsa olisi sama kuin Filipposilla, poistua kotontaan taskut tyhjinä kävellen. Filipposin katoamisen vakavoittamana jonkinlainen sopu syntyikin nelikon kesken, ja vaikka erimielisyyksiä silloin tällöin puhkesikin, niin Filipposista muistuttaessa saatiin pahin myrsky laantumaan.

Filippos Filinos poistui Erdetriasta 3090, eikä kukaan tiedä minne. Toisinaan kuultiin huhuja kaukaisilta mailta, että joku olisi nähnyt miehen kävelevän korppi olkapäällään, mutta kukaan ei koskaan tuntunut olleen miehen kanssa missään tekemisissä, ja puheet kuitattiin vain huhuina. Viimeisin huhu kuultiin 3112 Dionysiosin hautajaisissa, kun kuokkavieraana paikalle saapunut suitsukekauppias kertoi, että Taigetosissa kuiskailtiin hilljaa tarinaa Lintumiehestä, joka liikkui metsissä illan hämärissä korppiparven ympäröimänä. Miestä pidettiin paikallisten keskuudessa noitana, koska hän puhui korpeille outoa kieltä, ja ne näyttivät ymmärtävän paljasjalkaista kulkijaa, jolla ei vaikuttanut olevan muuta omaisuutta kuin vaatteensa, ja rintapielessään kantamansa pieni koru.

Loppuelämä

Filipposin katoamisen, ja sen synnyttämän aselevon myötä jäljelle jääneet veljekset alkoivat puhaltamaan yhteen hiileen isänsä kanssa korpinkasvatuksen parissa. Yhdessä Roussos-suvun kanssa asioita saatiin järjestymään helpommin, mitä vieläkin olkapäidensä yli vilkuilemaan joutuvat Filinosit olisivat kyenneet yksin tekemään. Nestoras teki tämän huomatessaan ratkaisun, joka aiheutti jälleen hälyn suvun piirissä. 3102 tuolloin 20-vuotias Isidoros sai isoisältään yksiselitteisen käskyn ottaa vaimokseen Roussosin suvun viimeinen jäsen Xene Roussos. Käskyä vastaan protestoitiin kaikkien hyvien tapojen vastaisena, mutta Nestoras Filinos näki korpinkasvatusperinteen, ja sukujen liiton jatkumisen tärkeämpänä kuin vanhojen sääntöjen noudattamisen. Isidoros ja Xene eivät olleet kuitenkaan pikkuserkkuja lähempiä sukulaisia keskenään, ja kun Filinosit olivat naineet ympäri Ethyniaa jo muutaman sataa vuotta, oli jossain vaiheessa väistämätöntä, että pikkuserkut ajautuisivat yhteen. Nestoras ymmärsi tämän, ja käsky pysyi vakaana.

Erinomaisen onnistumisen suvun liikeasioissa Dionysios koki osallistuessaan Thyelmiran tulevan arkonin Giorgis Kotromanisin häihin vuonna 3100. Häissä Dionysios esitti korppinsa Nychtan kanssa ohjelmanumeron, jossa hän itse esitti taistelijaa, jota Nychtan esittämä musta lohikäärme vainosi. Komediallinen numero päättyi taistelijan kuolemaan mustan lohikäärmeen tanssiessa hänen päänsä päällä hävyttömyyksiä huudellen. Esitys sai tuoreen sulhon nauramaan itsensä lähes kuoliaaksi.

Dionysios Filinos ei ehtinyt olla sukunsa päämies kuin vajaan kalenterivuoden ajan. Hänen isänsä Nestoras kuoli 76-vuotiaana vuonna 3111, eikä Dionysios elänyt itse kuin vuoden pidempään. Kuolinsyytä ei koskaan selvitelty, mutta Dionysios oli kärsinyt kovista vatsakivuista jo pidemmän aikaa. Kivut eivät tuntuneet lievittyvän kuin vahvalla viinillä, vaikka kaikki asiaa tuntevat arvelivat, että viini oli kipujen perimmäinen syy. Dionysiosin menehdyttyä Filinos-suvun päämieheksi nousi isoisänsä kuoleman aikaan vasta kuusivuotias Fukilos Filinos, jossa oli leimahtanut liekkiin uudelleen se kipinä, joka Euthalion Filinosiin oli syttynyt Psiarosissa vuonna 2898, mutta joka oli näyttänyt sammuneen, kun yksikään Dionysiosin pojista ei omannut lohikäärmemerkkiä.


Perhe


seuraavana Iorgos Filinos