Ero sivun ”Faidon Filinos” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
Ei muokkausyhteenvetoa |
||
Rivi 25: | Rivi 25: | ||
==Arkon [[2961]]-[[2992]]== | ==Arkon [[2961]]-[[2992]]== | ||
Uutena arkonina Faidonin ensimmäinen työ oli uuden kirjaston rakentaminen [[Filon]]iin. Faidon kunnioitti tällä eleellä isäänsä, joka oli jäänyt tuoreelle arkonille hieman etäiseksi, mutta jonka kollegat ja Kallimean oppineet olivat Panagiotakosin kuoleman jälkeen saaneet Faidonin vakuuttuneen isänsä henkisestä suuruudesta. Kirjaston rakentaminen alkoi [[2963]], ja se valmistui neljän vuoden ahkeroinnin jälkeen vuonna [[2967]]. Kirjasto sai nimekseen [[Bibliothiki | Uutena arkonina Faidonin ensimmäinen työ oli uuden kirjaston rakentaminen [[Filon]]iin. Faidon kunnioitti tällä eleellä isäänsä, joka oli jäänyt tuoreelle arkonille hieman etäiseksi, mutta jonka kollegat ja Kallimean oppineet olivat Panagiotakosin kuoleman jälkeen saaneet Faidonin vakuuttuneen isänsä henkisestä suuruudesta. Kirjaston rakentaminen alkoi [[2963]], ja se valmistui neljän vuoden ahkeroinnin jälkeen vuonna [[2967]]. Kirjasto sai nimekseen [[Bibliothiki Panagiotakis]], ja sitä arvostettiin suuresti koko [[Ethynia]]n alueella. | ||
Faidonin ja Lydian avioliiton ensimmäinen hedelmä syntyi vuonna [[2963]], ja tyttölapsi sai nimekseen [[Endeis Filinos|Endeis]]. Kaksi vuotta myöhemmin [[2965]] perheeseen syntyi toinen tyttö, [[Ourania Filinos|Ourania]]. | Faidonin ja Lydian avioliiton ensimmäinen hedelmä syntyi vuonna [[2963]], ja tyttölapsi sai nimekseen [[Endeis Filinos|Endeis]]. Kaksi vuotta myöhemmin [[2965]] perheeseen syntyi toinen tyttö, [[Ourania Filinos|Ourania]]. |
Versio 5. marraskuuta 2019 kello 23.51
Faidon Filinos, "Uskova", (2940-2992) oli Panagiotakis Filinosin poika, Pantholeion Filinosin pojanpoika, Euthalion 'Efiloniosin pojanpojanpoika ja Kallimean neljäs Filinos-dynastian arkon.

Lapsuus ja nuoruus
Filinos-dynastialle urhean maineen Abydosin taistelussa hankkineen Pantholeion Filinosin pojanpoika ei koskaan tavannut kuuluisaa isoisäänsä tämän kuoltua tulehduskuumeeseen vain kaksi kuukautta ennen Faidonin syntymää.
Faidon kuitenkin tuntui perineen isoisältään hänen valloittavan hymynsä, jota reunoittivat isoäitinsä Sotiria Moungosin perua olevat mustat lainehtivat hiukset. Isoisästään, jonka hymy oli aina ollut valloittava ja ilkikurinen, poiketen Faidon oppi jo nuorena käyttämään hymyään myös negatiivisessa valossa. Jos jouduit jossain asiassa vastakkain Faidonin kanssa, pystyit olemaan varma, että kohta näkisit hänen hymynsä, mutta et tietäisi mitä se tarkoittaa.
Äidiltään Athina Anthemiotesilta Faidon, kuten myös hänen sisarensa Flora (s.2941) ja Fotoula (s.2942), olivat perineet Anthemiotes-dynastian piirteitä kapeiden kasvojen ja hieman pistävien silmien muodossa.
Isänsä Panagiotakisin ollessa kiinnostunut tieteellisestä tutkimustyöstä jäi Faidonin kasvatus enemmän äidin ja muiden hovin jäsenten harteille. Kun kuuluisan isoisän lisäksi sukuun kuului äidin esi-isä Anthemion 'Eimbros joka Faidonin oman isoisoisän tavoin oli taistellut Suuressa Skismassa, oli nuoren miehen elämä täynnä kertomuksia uroteoista. Pojasta kasvoi isoisänsä tavoin hieman huikenteleva nuorimies, joka käytti kuuluisien esi-isiensä nimiä huoleti hyväkseen tavernoissa ja ilotaloissa. Itse sodankäyntiin tai taistelijankoulutukseen ei rempseä perijä tuntenut juurikaan mielenkiintoa.
Faidonista muotoutui Filinosien ensimmäinen puhdas ylimys, joka ei varsinaisesti osallistunut sen enempää taisteluihin kuin muihinkaan arkisiin puuhasteluhin. Korppien kasvatuskaan ei tuntunut miellyttävän paljoakaan enemmän puhtaissa sisätiloissa viihtyvää Faidonia. Tämän huomatessaan Panagiotakis katsoi velvollisuudekseen järjestää avioliiton Fotoulan ja Roussos-sukuun kuuluneen Telemakhosin välille, jotta suvun ikiaikainen perinne korpinkasvatuksessa jatkuisi varmasti.
Kuten jo aikaisemminkin Filinos-dynastian historiassa, vaihtui vallaton nuoruus kuitenkin nopeasti dynastisen hallitsijan velvollisuuksiin, ja Faidon rauhottui silminnähden, vaikkakin nautti koko lopun elämänsä kaksimielisten tarinoiden kertomisesta hämmästelevälle kuulijakunnalle. Tarinoiden perimmäinen tarkoitus ei aina auennut kaikille, koska oli sitten kyse puhtaasta komiikasta tai traagisista tapahtumista, muisti Faidon aina hymyillä hymyään, jota oli mahdoton tulkita. Kun tarinat vielä kerrottiin Faidonille tyypillisellä pehmeällä ja rauhallisella äänellä, oli hämmennys taattua.
Faidon ja naapuridynastiasta kotoisin oleva Lydia Katakalos vihittiin vuonna 2959, ja kahta vuotta myöhemmin Faidonista tuli isänsä tapaturmaisen kuoleman jälkeen Kallimean neljäs Filinos-dynastian arkon.
Arkon 2961-2992
Uutena arkonina Faidonin ensimmäinen työ oli uuden kirjaston rakentaminen Filoniin. Faidon kunnioitti tällä eleellä isäänsä, joka oli jäänyt tuoreelle arkonille hieman etäiseksi, mutta jonka kollegat ja Kallimean oppineet olivat Panagiotakosin kuoleman jälkeen saaneet Faidonin vakuuttuneen isänsä henkisestä suuruudesta. Kirjaston rakentaminen alkoi 2963, ja se valmistui neljän vuoden ahkeroinnin jälkeen vuonna 2967. Kirjasto sai nimekseen Bibliothiki Panagiotakis, ja sitä arvostettiin suuresti koko Ethynian alueella.
Faidonin ja Lydian avioliiton ensimmäinen hedelmä syntyi vuonna 2963, ja tyttölapsi sai nimekseen Endeis. Kaksi vuotta myöhemmin 2965 perheeseen syntyi toinen tyttö, Ourania.
Faidonin valtakautena Oreinassa käytiin jatkuvia taisteluja kuuneja vastaan, mutta levottomuudet eivät yltäneet Ethyniaan saakka. Suurimpiin taisteluihin kuten Sousaan, oli tosiuskoisen kirkon vihollisia vastaan toki lähetettävä tukea, mutta Faidonin intresseissä ei ollut lähteä henkilökohtaiselle ristiretkelle pakanoita vastaan.
Kallimeassa aurinko nousi ja laski tasaiseen tahtiin vuodesta toiseen, mutta lisäystä perheeseen ei kuulunut. Faidon alkoi todenteolla huolestua tilanteesta täytettyään 35-vuotta, ja havaittuaan että kolme peräkkäistä sukupolvea Filinosin miehiä oli kuollut vain 35-, 40- ja 44-vuotiaina. Hoviin kutsuttiin parantajia, kirkonmiehiä, velhoja ja kaikenkarvaisia ihmeparantajia hedelmällisyyttä lisäämään, mutta tuloksetta. Moisesta sirkuksesta lähti tietysti liikkeelle huhuja, ja kohta koko eteläisessä Katoigiassa kuiskittiin pian vapautuvasta arkhontesista. Pahimmat kielet väittivät ettei kumpikaan arkonin tyttäristä ollutkaan oikeasti hänen omiaan, koska Faidon olisi nuorena tullut hedelmättömäksi kärsittyään pahasta sukupuolitaudista. Tarkimmat juorut osasivat kertoa sukupuolitaudin lähteestä nimen ja hiusten värinkin.
Faidon ei huoleltaan juoruista välittänyt, vaan alkoi yhä ahkerammin vierailla Pyhän Filotheosin Armon kirkossa Filonissa. Rukoileva arkon alkoi unohtaa syödä kunnolla, ja laiha olemus kutistui entisestään. Kun kirkkoon tuli vieraita, jotka eivät olleet paikallisia, monet erehtyivät luulemaan Faidonia hurahtaneeksi uskonveljeksi, joka palavin silmin pitkät mustat hiukset valtoimenaan rukoili Kosmokratorilta armoa ja poikalasta.
Sratsimirit saapuvat Kallimeaan
Vuoden 2976 keväällä Faidon sai kuitenkin hetkeksi muuta ajateltavaa. Sratsimir-dynastia lähestyi Filinosia pyytääkseen turvapaikkaa jouduttuaan pakenemaan Suuren Skisman jälkeen Oreinasta Myrgosian kautta Hermonasiin, ja nyt edelleen. Filinosin hovi joutui tekemään viikkokaupalla töitä saadakseen omaan tuskaansa käpertyneen arkonin ymmärtämään miksi vanhauskoisten puolella Suuressa Skismassa sotinut suku halusi tulla Kallimeaan. Hiljalleen suvun kronikoita luettuaan Faidon alkoi muistaa tarinoita, joita oli lapsena kuullut isoisästään, ja tämän uroteosta Abydosin taistelussa. Faidon päätteli, että tämä oli jonkinlainen merkki Kosmokratorilta, ja lähetti Sratsimirien päämiehelle Artemon Sratsimirille, edesmenneen Mladen Sratsimirin pojalle tiedon, että tämä perheineen olisi tervetullut Kallimeaan Filinos-dynastian suojelukseen.
Sratsimirit saapuivat Kallimeaan kesän korvilla 2976. Artemonin mukana saapuivat tämän poika Dejan Sratsimir sekä Dejanin lapset Stefan, Marin ja Simona. Faidon oli täynnä energiaa ja uskoa saatuaan uutta elämää hoviin. Stefan otettiin Filinosin hoviin kandidatosiksi, ja myös vanhemmille Sratsimireille tarjottiin hovivirkoja. Nämä kuitenkin kieltäytyivät kunniasta.
2978-2990
2978 alussa Lydia ilmoitti varovasti Faidonille odottavansa lasta, mutta että isän ei pitäisi toivoa liikoja, olihan Lydiakin jo 37-vuotias, ja edellisestä raskaudesta oli peräti 13 vuotta aikaa. Lydian odotusaikana nähtiin taas hoikkeneva ja ruokkoamaton arkon, joka vieraiden viihdyttämisen sijaan mieluummin istui illat kirkossa rukoilemassa. Kun synnytys viimein käynnistyi, vaati Faidon vastoin kaikkia soveliaita tapoja olla paikanpäällä synnytyksessä pitämässä huolta siitä, ettei kukaan pääsisi sabotoimaan tapahtumaa. Filonin alueelle julistettiin ulkonaliikkumiskielto, Arkontiko Filinosin ovet lukittiin ja vartiot kolminkertaistettiin Faidonin käskystä niin pitkäksi aikaa kunnes hän toisin ilmottaisi. Vuorokauden kuluttua synnytyksen alkamisesta Faidon leikkasi tikarillaan poikki juuri syntyneen poikalapsen napanuoran, ja huusi "Kosmokrator eleison! Kosmokrator eleison! Sotiras! Sotiras!". Pian ylistys Kosmokratorille kaikui ympäri Filonin, ja ihmiset kerääntyivät kaduille juhlimaan uutta dynastista perijää. Filinosin hovin henkilökunta oli jo valmistautunut tapahtumaan, ja säntäsi jakamaan juhlivalle kansalle olutta, leipää ja lapsille pullaa.
Sotiras Filinosin syntymää juhlittiin antaumuksella useita viikkoja, ja tuore isä sai takaisin oman olemuksensa. Jopa tuttu hymy alkoi viihtyä kasvoilla aina sitä pidempään, mitä vahvemmaksi poikalapsi kasvoi. Juhlintaan tuli ikävä keskeytys, kun Artemon Sratsimir menehtyi äkillisesti sairaskohtaukseen kesken illallisen. Pian isänsä kuoleman jälkeen Dejan Sratsimir ilmoitti lähtevänsä takaisin merille, jossa oli viihtynyt läpi elämänsä. Dejanin kaikki lapset jäivät kuitenkin vielä Kallimeaan.
Filinosin ja Sratsimirin suvut saivat yhteistä juhlan aihetta, kun Marin Sratsimir ja Endeis Filinos menivät naimisiin 2980. Nuoripari oli ollut selvästi ihastunut toisiinsa heti Sratsimirien saapumisesta lähtien, mutta olivat yrittäneet salata asian kaikilta muilta. Siksipä Marin oli enemmän kuin hermostunut pyytäessään Faidonilta tämän tyttären kättä. Faidon vastasi pyyntöön kertomalla tarinan Pantholeion Filinosin ja Mladen Sratsimirin kohtaamisista. Faidonin päästyä tarinan loppuun, jossa Mladen Sratsimir makasi kuolleena hevonen vierellään, oli Marin valahtanut jo kapiolakanoitakin kalpeammaksi. Kun Faidon vielä hymyili nuorukaiselle tavalla, josta ei tiennyt mitä se tarkoitti, ei ollut kaukana, ettei nuori Sratsimir paennut samantien isänsä perään merille. Faidon päästi sulhon kuitenkin nopeasti piinasta, ja tokaisi: "Et tainnut ymmärtää? Filinos korvaa nyt sen hevosen.", ja räjähti nauramaan.
Seuraava vuonnakin saatiin viettää häitä, kun Ourania Filinos sai miehekseen Ethynian Orikiosista kotoisin olevan Iason Iasitesin.
Rauhallisen hallintokauden loppupuolella 2986 ylimykset Oreinasta lähestyivät taas Filinosia avun toivossa kuuneja vastaan. Faidon lähettikin osaston miehiä Podnosjeton taisteluun. Kun Faidon kuuli kuunien voitosta, hän vannoi että se oli viimeinen kerta kun kuunit päihittävät Filinosin joukot. Kun Temnisnokin taistelu v.2989 sitten lähestyi, ja apua taas pyydettiin, Faidon kieltäytyi lähettämästä enää miehiä. Kysyttäessä syytä kieltäytymiseen, vastasi arkon: "Filinosin joukkoja johtavat vain kyvykkäät miehet, ja poikani on juuri nyt kiireinen", ja hymyili jälleen. Sotiras oli tuolloin 8-vuotias, ja Marin Sratsimir oli vienyt hänet Olbos-joelle kalaan.
2990 hovia järkytti Stefan Sratsimirin saama lähetys, josta paljastui Dejan Sratsimirin pää viestin kanssa. Viestissä sanottiin: ”Näin käy jokaiselle Sratsimirille, joka astuu jalallaan Lankanisiin”. Viestin oli lähettänyt Lankanisia, Sratsimirien entistä kotimaata silloin hallinnut Malamir-dynastia.
Kuolema
Faidon Filinos hallitsi Kallimeaa yhteensä 31 vuoden ajan aina kuolemaansa saakka. Vaikka kansa oli ennen Sotirasin syntymää jo valmis hylkäämään Filinos-dynastian, niin poikalapsesta hurmaantunut arkon osoittautui loppujen lopuksi erinomaiseksi hallitsijaksi, jolla oli korvaa kuunnella ja ymmärtää vaikeitakin aiheita. Sratsimirit jakoivat Filinosien suuren surun Faidonin kuollessa jo vuosia vaivanneeseen kuristustautiin 52-vuotiaana vuonna 2992. Kuollessaan Faidonin kasvoille nousi viimeinen hymy, josta kukaan ei taaskaan tiennyt mitä se tarkoitti.
Perhe
- Lydia Filinos, (os.Katakalos) (2941-2994), vaimo
- Endeis Filinos, (2963-3021), tytär
- Ourania Filinos, (2965-3015), tytär
- Sotiras Filinos, (2978), poika
Hovin jäseniä
- Gianni Katas, proedros
- Antonis Dalessenos, dishypatos
- Philoxenos Thrakesios, magistros
- Agapios Nabatenos, akolouthos
- Tomas Kseron, anthypatos
- Stefan Sratsimir, kandidatos, myöhemmin spatharios
- Silas Katas, hypatos
seuraavana Sotiras Filinos